January 10, 2011

Senggugut.. sukar hamil??


Assalamualaikum..
Wah title.tgk title ni terdiam jap especially  bagi kaum hawa yang ada senggugut ni kan,termasuklah aku.ni srius topic la,masa depan.nak ckp sal tips study,aku rasa mcm xlayak ja.:(.share yg ni pun ok kan.
Masa cuti hari sem hari tu,aku ada la tengok WHI..Wanita Hari Ini la..selalu jugak aku tengok tapi kalau tajuk dia menarik perhatian aku la.kadang-kadang pasal perkahwinan, rumah tangga,anak-anak,produk-produk yang bagus.banyak ilmu jugak boleh dapat. Lagi satu yang aku suka, bila tengok hos WHi ni.semua cantik-cantik.aku suka tengok fesyen baju dengan tudung,then cara bercakap.memang kena ada bnyak ilmu nak jadi hos macam tu pun,bukan harap muka ja cantik. Memangla ada skrip sikit2 kan,tapi kan live,kalau orang yang lack of knowledge, memang boleh blur la.
Ok,back to the topic,hehe. Tetamu WHI hari tu, Dr Ismail Tambi kalau xsilap aku.dia ni pakar sakit puan.tengok ja tajuk tu,melekat la aku kat depan tv, + aku suka Dr ni,aku xboring kalau dia cakap,tu yang penting.
He said, daripada kajian yang dibuat,60-70% wanita yang datang bulan akan mengalami senggugut dan about 20% daripadanya pula berkemungkinan akan sukar untuk mendapat zuriat. MUNGKIN dan SUKAR ya. BUKAN TAK BOLEH dapat.
Aku pernah Tanya mak dan akak aku,dulu senggugut macam aku x,jawapannya ya tapi lepas kahwin,dah xsangat dah dan Alhamdulillah,tidak mengalami kesukaran untuk mendapatkan zuriat.sampai sekarang,Dr ismail cakap,xada ubat yang boleh mengubati senggugut.memang la ada ubat yang boleh mengurangkan sakit masa tengah period tu tapi for the next period,belum tentu lagi yang kita xkan sakit.tapi aku suka biar dia baik sendiri ja,kalau terpaksa ja makan ubat.
Steps yang disarankan Dr Ismail untuk kita manage senggugut tu :-
          Tahu serba sedikit maklumat tentang senggugut dan tahap keseriusan senggugut yang dialami.lepas tu bolehla jumpa doctor.
          Bear in mind, bila datang bulan lagi nanti,kita xkan sesakit sekarang.kena sangat yakin!
          Jogging kot.xpasti la,mak aku cakap dengan aku masa ni,so aku xdngar,haha.tapi  aku dengar sket dia cakap.wife dia suka lari2 kalau senggugut nih.
Rezeki anak semua tu ditangan Allah,so jangan risau.ada kes seorang wanita yang masih senggugut teruk  walaupun selepas kahwin dan diketegorikan dalam golongan sukar hamil tetap dikurniakan anak yang sempurna dengan kuasa Allah. ^_^
♥finally! dapat jugak connect ngan wifi nih.

8 comments:

Wahida Shukeri said...

good info...:)

iela_fadila alias said...

thanks kak whida. :)

MIMIE AIZA said...

thanx 4 da info :)

iela_fadila alias said...

ur welcome :)

armouris said...

info tentang senggugut di SIHAT SELALU - Kurangkan Sakit Senggugut Dengan Bertungku

iela_fadila alias said...

thanks! :)
tapi pernah dengar,org yang blom kwin ni,xelok bertungku,xtawula btol x,dengar2 ja.before ni dok bertungku jgak tpi da xdah.

nabilah said...

agk la..my aunt pun ssh jgk.. 5 tahun kawin bru dpt baby.tu pn gugur skali.tp semua tu keje Allah..rezeki dy yg bagi..i pun mcm my aunt..huhu.

iela_fadila alias said...

aa..dun wory,i'm facing da same prob,senggugut tiap kali priod.hope cam my mum n sis la.Allah knows what the best 4 us, :)