March 8, 2011

cabaran sebelum dapat masuk MJSC Beseri

assalamualaikum..

nak tido tapi xmengantuk.banyak kerja tapi xtawu nak mula dengan yang mana. *sigh
so decided to make an entry :)

tetiba teringat cerita2 sebelum aku dapat masuk mrsm Beseri.
sebelum aku jadi warga MARA,aku sekolah dari form 1-3 kat essemkayjay.SMKJ lah.
sekolah menengah kebangsaan Jitra.
mula2 mcm nih,sebelum PMR, kaunselor ada bagi borang untuk sapa2 yang nak apply masuk mrsm,
aku pun main isi ja,saja try nasib,xmengharap sangat pun,sebab orang lain nak isi,aku pun ikut.
dah sampai duedate dapat hantar borang tu,baru aku hantar,
macam biasala,kerja last minute,lagipun hati xteruja sgt dgn mrsm nih.

pagi2 aku pergi sekolah dengan kak aku,kami sama sekolah.beza 2 tahun.kami naik motor.
kat tangan aku dok pegang la form mrsm tu,nak hantar.
tetiba aku dgn kak aku accident la pulak.dahla aku baru accident few days before tu.tapi nasib baik xinjured terok.kak aku luka2 sikit2.abah aku dah cuak bila kol bgtawu,sbb aku pnya trauma yg accident lepas xhilang lagi.sekali kena lagi pulak.
tapi kan,kat tangan aku still dok pegang form tu,haha,xlepas tapi ada kena kotor2 sikit.
kak aku dok risau sbb hari tu kan last boleh hantar,tapi aku cakap biar jela,bukannya aku nak p pun.aku xkisah pun kalau xdpt hantar.
tapi dia ketegaq nak suruh aku hantar jugak.kebetulan accident depan rumah ciku kelas kakak aku.
time tu cikgu dia pun mmg nak pergi sekolah.dia ambik form tu,dia minx cikgu dia tolong hantarkan.
aku xtawla kenapa dia nak sgt aku hantar form tu.

besoknya,aku g sekolah, dah xnaik motor.abah aku hantar.lama jugak abah aku hantar sebab fobia aku nak naik motor makin meningkat.sapa suruh.
aku xsure la kenapa,tapi form aku tu belum hantar.still kat meja cikgu tu.aku dengan sapa tah,ambik form tu n nak g hantar kat kaunselor tapi beliau xdak pulak.
tingkap terbuka,pastu aku nampak la ada bertimbun form2 org lain kat situ.
haha,jadi budak nakal.aku panjat tingkap tu,kwn aku tgk line.then,settle...
dah lepas PMR.dengan result aku tu,alhamdulillah.jwpn stndard,aku pun xsngka boleh dpt mcm tu.
haha.tapi mmg ak xsgka pun.. :P
aku dapat masuk mrsm,check gua fon.tapi aku xhepi sgt pun,sbb aku dengar mrsm femes dengan aktiviti buang students kalau xperform well.takot la aku.ramai lagi yg dapat.tapi semua orang macam excited nak g.
mak dengan abah mestila nak aku g.mmg dah xboleh buat apa2.
first time nak kena duduk asrama pulak tu.erk.

tapi alhamdulillah,hidup aku kat sana baik2 saja :) . macam selalu kita dengar,setiap kesusahan yang kita alamni,pasti ada kemanisan disebaliknya.acewah.
sejujurnya, hidup aku kat sana, aku rasa macam lebih diberkati. aurat aku, solat aku, study aku, hati aku, ibadat2 aku, pergaulan aku, macam2 lagi la, lebih terjaga masa aku kat sana.
rindu pulak aku dengan keadaan macam tu. T_T 
walaupun semua tu sebab aku ikut sistem kat mrsm tu, tapi aku pun ada tanam niat dalam hati ni nak berubah jadi seorang hambaNya yg lebih baik.
mendapat hidayahNya.amin..

p/s: kak aku mesti mnyesal kan kalau tym tu dia xinsist nak hantar form tu. :)
      setiap perubahan perlulah dari hati yang ikhlas dan berkekalag.. :)

5 comments:

aKu.Bukan.kaMu said...
This comment has been removed by the author.
aKu.Bukan.kaMu said...

i like ur statement~

iela_fadila alias said...

which statement.. :)

Nailofarhazirah said...

all da things happened, tht wht we call hikmah.. dont ever regret it!
btw, i mish u dear.. cepat la cuti..!!!!!

iela_fadila alias said...

insyaAllah..never regret it!
mishing u tu..uhu..lmbt lagi cuti.. T_T
bukan nak mai johor ka?
jgn lupa gtaw