October 10, 2010

derma darah

wah!!!
finally,hasrat aku da tercapai.
venue: bilik seminar KTC(kolej tunku canselor)
time : 3.45pm
dah banyak kali aku dengan roommate aku plan nak derma darah tapi selalu xjadi sebab terlupa or ada benda lain yg kena buat.tu pun nasib baik sempat,kami ni 2nd and 3rd last.apa nak jadi.

macam biasala,before derma darah,kena isi2 borang dulu.normal questions la.ada apa2 penyakit or x.
kalau prempuan lak,dia akan tanya bila last period?1 week after and before xboleh ye.
pastu cuak,dah kena masuk bilik seminar tu.ada nurse tu dia check jenis darah.aku darah A!pastu doktor cakap tekanan darah aku normal and blood concentration pun bagus.hehe.aku ni kategori ND(new donor kot).dapat jugak 1 plastik yg ada epal,air kotak milo dan roti.
after passed counters,it's the time.derma darah!arggh.takot.yela,1st time.kena ccuk ngan jaum besar plak tu.ikut nasihat nurse.genggam,lepas,genggam,lepas.hehe.
lepas tu,wow!!!!aku nampak darah aku mengalir masuk dalam 1 pouch tu,banyaknya.


.tu darah aku tu.


instruments needed for last step

excited sikit sebab ni first time ok!
finally,i donated 350ml blood!hope darah aku berguna and xdak apa2 masalah.
insyaAllah dapat selamat 1 nyawa.who knows right.amin..

*tangan saya still lenguh2.tambah2 bila brek moto.sakit!
*tahniah incik amir sbb da 3x derma darah!
*same blood type dengan amir. A!! a for amir..i'm amir's.haha

9 comments:

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

wewit..berani nyer ang....hehehe..insyaAllah satu hari nanti bila keberanian dtg akan ku derma jugak!

a's said...

wow! congrats! cukup iron semua ek?dia ada test kan?aritu ramai member tak lepas sbb tak cukup iron n other minerals.huhuhu

iela_fadila alias said...

lina : mmg cuak awal2,tapi da xley lari balik da,uhuhu.da ec form sume da.awal2 ja,pastu ok la.senyum ja,everything will be ok!acewah,hehe.cept lina,selamatkan nyawa.darah anda dperlukan.hehe

a's : dia xcheck pun yg tu..huhu.dy tnya penyakit,check blood cncentration ngan blood type ja.dy ckp pas smggu t if da pa2 prob ngan drah ak,hosp akn inform...

Anonymous said...

pmbtulan2....
bkn 3x laaa...
tp 4x....
huhu...

iela_fadila alias said...

ow ea?
ahak!
ok2..
tahniah..ehehe
tapi xgmok pun..

~~NuR nAzLiNa sAiMoN~~ said...

aku kalau dah cuak da isi form ke x aku lari saja~~~ hahahaha...tapi tu la teringin....haish...bila keyakinan nk dtg ni...hish3...

iela_fadila alias said...

ahak.
haa..tringin kan..
ak pun..
tapi skg xdah..hehe.
g la,bla lg kan..
tym kat u ni sng sket..hehe

nur hidayah isa said...

aku takkan derma darah. takotttt..

iela_fadila alias said...

ahaks!
eda,try la skali seumur hidup..
experience..hehe