March 9, 2012

cara masak mee maggi yg "sihat"

yeah, sebab pasai apa word sihat tu kena quote?
sebab sihat xsihat sangat la kan kalau makan maggi tu tapi yang aku nak share ni untuk nak kurangkan negatif-negatif elemen yang ada dalam maggi tu la.
normal la, kadang2 aku sendiri xdapat nak tahan nafsu nak makan maggi tapi xla selalu
yang xmakan langsung memang aku respect.
so, boleh la guna cara ni if nak masak maggi.

xdak la aku nak cakap masukkan 1 sudu vitamin segala tu,hihi
senang ja yang aku nak bagitaw ni. orang lain maybe ramai yang dah taw
aku pun macam pernah dengar jugak before ni tapi xdak further explaination so aku ignore ja

so the tip is !

buat macam masak maggi goreng.
korang rebus mee tu dulu kan, lepas tu toskan maggi tu kan, means buang air tadi tu
tos macam ni lepastu masuk dalam air yang baru ya kawan2 -_-

credit  : google image

jadinya, kalau masak mee maggi yang berkuah tu, korang kena tukar air tu, masukkan air yang baru untuk jadi kuah.
sebabnya, mee yang awalnya keras tadi tu ada chemical yang macam wax tu yang nak make sure mee tu keras and xrosak.
makanya, air yang first boil tadi tu dah remove chemical tu menyebabkan air tu dah xelok.

aku dah lama xmakan maggi, malam ni teringin pulak nak makan
jom practice masak guna cara ni start sekarang  !
tapi kalau dapat practice xmakan langsung lg bagus,hihi


#credit to phytochemical class :D

1 comment:

hafizudin said...

gua ada cara masak air yang sihat.
ambik air yang sihat.
lepas tu masak.

setel.